Pages

Wednesday, March 10, 2010

Ikram is 5 y.o today



Slm
hari ni n3 khas utk ank bujang kite
dh 5 tahun dh bdk ni ari ni

5 thn dolu ssh beno nk lahirkan bdk nih
dh le lewat lbh 11 ari
ptt due 27.2.2005
tp Allah yg tentukan dak Ikram ni kua pd 10.3.2005

nk jd kn cite
kite dok kt HOSPITAL SULTANAH AMINAH, JB
5 hari 4 mlm (wah mcm g bercuti gitu)
dr 6.3.2005 - 10.3.2005

lama beno
org lain masuk spital ari ni, ari ni sok dh kua spital
kite plak masuk, xkua2

mcm2 kejadian berlaku

kt spital gak
kite menjadi jurualih bahasa yg xterlatih
nape?
sbb doktor yg handle kite sgt baik ati
dia sorang warga negara India yg mmg xtau ckp melayu
nurse sume xmo layan dia ckp n ble dia nk tanya yg dia xfhm dlm BM
kite ni sbb baik ati n sbb dh bosan gile dok spital xbersalin lagi
tolong2 le doktor India tu
mentang2 le kite ni student U ms tuh
(kene percaya yek...kite ank 2 org br abis degree)
gatal sgt nk kawen ms blajo

dia akan g katil2 ke katil n tanya le patient (routine check sblh pg)
nnt, klu doktor xtau nk tanya macam mana
dia akn g ke katil kite n refer some words tu pe maksudnye dlm BM
contoh

what do u call urine in malay
kencing, doktor
oo ok i got it thanx

mcm tu le sampai abis routine check dia ari tu n seterusnye
sampai le ari terakhir sblm kite bersalin

sebenonye pd 7.3.2005
doktor ckp

mlm ni klu awk xbersalin lg sy akn masukkan induce
induce tu pebende doktor
tu mcm pil penggalak bersalin
o ok, habis klu xbersalin?
kite bg lg pd esok arinye

so 8.3.2005
kite n 1 lg patient sblh katil pun di'induce'
doktor pompuan ni sgt gentle ble dia induce kite
pergh sakit sket arr ble masuk bende tu,
kecik je mcm pil gitu
tp impak nye...sakit sket kt pinggang,
tp he he he masih kebal, n blm bersalin
yg best tuh, siap panggil nurse kt kaunter

nurse, org katil sebelah sy sakit la
ala, sakit sikit je, lmbt lg dia bersalin
tp nurse, dia dh klua darah la...
kite yg rajin ni amik je wheelchair, buat xtau n usung kwn tu ke kaunter nurse

oleh kerana kite xjuga bersalin
sok pg kite di'induce' sekali lg

9.3.2005
kali ni di'induce' dgn doktor lelaki
ya ALLAh
ganas betul dia buat, xde perasaan betul
sakit n ganas cara dia buat
cuba org buat mcm tu kt isteri dia, pe agaknye perasaan dia

seperti semalam,
sakit sekejap n tgh hari dh ilang sakit

mlm tu
1 doktor pompuan buat routine check up

u ni dh 2 kali induce, tp xbersalin gak
he he he
sape yg degil ni? emak ke ank?
dua-dua keh keh keh
ok la, mlm ni kite tgk klu u xbersalin gak sok pg kite pecahkan ketuban la
(alamak, pecah ketuban?)

kite plg rasa xbes yg doktor ckp nk pecah kn ketuban
nape?
sbb, dlm 4 ari dok spital
sume kes caesar kerana air ketuban dh kua tp baby msih blm mau kelua so...xmo arrr

sok pg 10.3.2005
sorg nurse nih kejutkan kite kul 6 pg soh mandi sbb nk jumpa doktor

kt bilik doktor (doktor lelaki tau baik jek jawab)

ok since dh 2 kali induce tp xbersalin. kite akn pecahkan ketuban u plak la, kire paksa bersalin
ok, klu doktor pecahkan ketuban, brape lama br sy bersalin
ank no brape?
no 2
hmm, xlama, mgkn dlm 5-6 jam
habis, klu dh 6 jam tp xbersalin?
mcm tu kite caesar la
xcaesar xble ke?
baby bole lemas. awk nk ke baby meninggal?
(hu hu hu xmo)

bnyk no soalan kn?
tp itu yg kite sbg patient xpernah buat..terima jek ape doktor ckp tanpa sebarang bantahan...
kite kene tahu hak dan risiko kite sebagai pelanggan (mak oi..mcm org pandai jek)
zap...bunyi gunting pecahkan ketuban..seriyes kite mmg dgr bunyi gunting tu

kite pun dihantar ke wad bersalin

hu hu hu sgt2 berbeza dgn HOSPITAL TUANKU NAJIHAH, KUALA PILAH

kt sini diorg layan kite kite yg nk bersalin ni mcm kite kite ni xde malu lgsg
dh le katil sebelah menyebelah, bole plak nmpk org sebelah
tu kire ok, yg bole nmpk org depan..langsir ade, tp sengaja diorg xmo tutup
cian kami ni sume pd masa tu

adik kt katil sebelah asyik mengerang jek
kite, huh xde perasaan lgsg
perut pun xsakit, apatah lg pinggang
xmcm bersalin kn Syaza
kite asyik tenung jam jek

hai bile la nk bersalin

adik kt katil sebelah ni mengarang sakit alahai...
cian mendengar n tengokkan penyiksaan dia
siap dia sempat tegur

akk, xsakit ke?

mcm nk jawab yek..mmg xsakit, xde rasa langsung

masuk kul 12 tgh hari

huh dh lebih 5 jam aku dok baring kt katil ni? ble nk bersalin ni?
kite pun usap2 perut sikit

baby, bole kua la skang... nnt air ketuban dh kering nnt perut kene belah, xmo arr

tiba2 lalu 1 nurse

nurse, sy rasa dh bole stat teran lah ni
jap nnt sy tgk dh bukak jln blm...baby kepala xenggage la..kt pukul 1 ni
dh tu?
xpe arr sy panggil doktor

korg kene fhm ni dh nk waktu lunch

nurse layan pun mcm nk xnk jek
dh le dia buat kite ni mcm kopek buah durian yg liat
ms jahit pun mcm jahit ape jek
sabo je lek

kul 12.25 selamat le lahir bdk Ikram ni
3.6 kg
perasaan..seriyes xde rasa mcm bersalin
yg terasa masa nurse KOPEK mcm KOPEK BUAH DURIAN, n masa JAHIT

hu hu hu kalau dikenang2 mcm serik jek nk bersalin lagi
xpe arr rehat dolu le...rehat dolu pun dh 5 tahun ni rehat
haruskah kite bersalin lagi?
















9 comments:

  1. Happy birthday to Ikram...moga jadi anak yg soleh dunia akhirat ..

    ReplyDelete
  2. hepi besday to ikram.....semoga membesar jd anak yg soleh ...

    ReplyDelete
  3. Hepi birthday to Ikram semoga be a good boy & anak yg soleh dah besar leh jadi bodyguard mummy hehe

    ReplyDelete
  4. hepi bezday to Ikram...lewat sehari pulak..hehe

    ReplyDelete
  5. eppy bday to ikram ..

    thanx dik for the comment .. akak x kesah pun .. anyway memang muka nieh mcm tuh .. dulu masa berat around 78 kg mcm tuh jugak cuma kembang sikit dari sekrg .. heheh

    anyway masih lagi berusaha utk mendapatkan BMI yg ideal .. sbb memang x nak kurus sgt , hubby x suka .. :)

    that comment is not jahat but sincere , am i right :))

    ReplyDelete
  6. alamak.. sori yek. terlambat beno nak wish.
    maklum le skang jarang on9.
    hp belated bsday utk IKram.
    smg pjg umur.. mbesar ngan shat...smg jadi anak yg solekh..

    ReplyDelete
  7. ya'allah..lamanya nak bersalin...tension tul la kalau bersalin kat hospital cam gitu...wif nurse yg takde perasaan...
    anyway..happy belated birthday to ikram yea..semoga menjadi anak yg soleh..insya'allah..

    ReplyDelete