Pages

Monday, April 26, 2010

nk pEtUA


tolong...tolong
kite dh 2 mlm sakit tekak
tertelan tulang ikan
tp msh sakit lg nih
tulang ikan msh tersekat
rasa kt leher dh de urat yg bengkak
camne nk buat nih
hu hu hu

8 comments:

  1. lin, kalau org tua kita dulu ajar amik nasi kepalkan besar2 then telan... kalau ada tulang lagik kat tekak tu insyaAllah dia akan jalan sekali ngan nasi yag kita telan tu...
    tapi, kekadang tu tulang dh tkder cuma bisa luka tu yg lum baik lagik... dah gi klinik?

    ReplyDelete
  2. Ha'ah selalu kepal nasi telan terus sebijik2 tu...atau pun telan pisang jangan kunyah...bahaya la kalau dah rasa bengkak..kalau org dulu2 pi berubat cara kampung utk buang tulang...kalau pegi klinik maybe doktor boleh buat sesuatu...eynda cukup fobia makan ikan banyak tulang...kalau boleh nak makan isi ikan je...sebab tekak eynda ni senang tercekik tulang :-(

    ReplyDelete
  3. cik selly & kak eynda:
    sy dh telan nasi kepal tu, dh berkepal2...tp xjln

    tp alhamdulillah mlm td excoursemate sy bg petua...yg sy dh praktik mlm td...now tekak dh ok dh xde tulang dh..cuma msh rs perit la, agknye luka...

    tp camne pun nk g spital/klinik gak utk cek dh betul2 clear atau x...

    ReplyDelete
  4. Petua aku ni dah ramai aku bagitau dan menjadi Lin...

    Ko amik senduk gulai yg besar...letak air masak dan selawat 3 kali pastu minum..ulang sampai tulang tu hilang..petua ni aku dapat daripada org yang mengubat org tercekik tulang...

    ReplyDelete
  5. mia pun pernah kena...tgh2x dok sembang dgn kawan...tersangkut tulang ayam kat tekak..aduh,sakit mcm akak rs...mula dgn nasi x lepas,at last muntah,br dpt keluar..huhuhu..nangis rs...lps2 perit tekak mcm nk bengkak

    ReplyDelete
  6. Lina, nasik kepal dengan pisang telan terus jer, sangat berkesan. Yg memula Lina tak kepal betol2 kot, cuba lagik... dan cepat2 sembuh ok bebeh :D

    ReplyDelete
  7. beatty, mia n miza: thanx for ur concern...alhamdulillah dh ok tp xguna petua yg uols bg
    guna petua dr excoursemate mlm td dpt petua terus buat..alhamdulillah berkesan sungguh

    ReplyDelete