Pages

Saturday, April 10, 2010

My bfes...



ni kuih KOLE KACANG
kite buat pg td...

dh lama xmkn, lg pun jiran kite ade buat kenduri....tu yg ingat nk hulur2 le sket


KOLE KACANG

400 g gula merah (gula merah mempengaruhi warna kuih ini yek)
100 g gula pasir
300 ml air
(sume ni dimasak bg hancur gulanye n tapis takut ade habuk atau bendasing)

300 g tpg kacang hijau (cari yg dh disangai/dimasak warnanya kuning cnth brand Alagappas)
1 tsp garam
(sila ayak tpg kavang hijau - takut ada bendasing)

400 g santan pekat
1.3 L air

1 biji kelapa (untuk dibuat tahi minyak)
cara buat tahi minyak
kuali tenggek atas api, letak santan..masak le santan sampai santan berubah jd minyak n santan yg pekat bergentel, bole api beso tp jgn samapai hangus...nnt xsedap
(tu yg namanye tahi minyak)

cara masak KOLE KACANG
sila guna kuali, senang nak gaul
panaskan santan, air n campurkan air gula yg tlh ditapis
bile dh menggelegak tuang tpg kacang hijau td
godak (gaul) cepat sbb tpg cepat bergentel
kene sentiasa godak yek
api sile perlahankan
nak tau KOLE KACANG dh msk /belum
akan nampak banyak lubang2 asap (mcm gunung berapi he he he)
dh msk curah dlm bekas utk sejukkan (loyang kot)
taburkan TAHI MINYAK td
klu ade minyak...letak sket jek takut berminyak sgt le plak

3 comments:

  1. sedapnya tak pernah rasa pun hehe

    ReplyDelete
  2. tau tau kuih ni...kte suka gak

    ReplyDelete
  3. posh: xpernah rasa...ala nama lin nye adalah kuih taik minyak

    mia: sedap kan mia..wangi jek sbb bau kelapa

    ReplyDelete