Pages

Saturday, April 24, 2010

BENGKANG UBI

slm
dh lama xbuat n3
asyik dok baca org nye blog jek

nk share
pg td tukar arah xcise
dh beberapa ari syik xcise kt KMNS
jd ari ni nk berubah arah....PASAR TANI yg dituju

jln slow2 (kata xcise)
tetiba nampak ubi kayu'ati terus jatuh cinta
mulut terus terliur bagai terasa2 kt lidah
akan kesedapan BENGKANG UBI

maka dgn gagahnye membuat BENGKANG UBI



in the oven, warna mgkn xcukup gelap kot (gula merah ade sket jek)

nk share resepi le pd yg xtau


BENGKANG UBI
ubi kayu 1 kg (diparut & tapis dr airnye)
gula pasir (secukupnye)
gula merah (secukupnye)
garam (sedikit jek)
santan 1 biji

gaul semua bahan n dibakar (180 C = 45 minit / sehingga masak)

TIPS: loyang kene letak minyak sket supaya xmelekat
nk tau camne dh masak?
bengkanf dh xmelekat kt loyang
warna pun dh berubah

selamat mencuba




dh mkn hu hu hu
w/pun bole kata sedap....yp xsama dgn ibu msk hu hu hu



5 comments:

  1. peberetttt tuuu... masa zaman sekolah kt kg dulu2 mak selalu wat...uhuksss3 rindunyerrr laaa

    ReplyDelete
  2. tau xpe..skang ssh nk jumpa kn..klu ada pun org dh tambah tepung, dh xrasa ubinye

    ReplyDelete
  3. arina: nasib baik a cook...what if a cooker ha ha ha tcr ko yg berasap

    ReplyDelete
  4. uisyhh ni feberet ni... rata2 org skrg jual x sedap.. blm jumpa lg macam masa kecik2 dulu.. makcik kt kg jual... meletopssss

    ReplyDelete