Pages

Friday, August 26, 2011

Pulut Cawan (n3 khas utk kak aini)





ni le rupenye pulut cawan
xde la mcm cawan pun...
kt JB sgt la popular pulut cawan ni...buat minum pg biasanye...

bahan nk buat mudah sgt, cara nk buat pun mudah



pulut ditanak...
cuma guna air, pulut, garam n daun pandan

serunding
(yg ni lin amik resepi dr internet..tp x ingat sape punye)
kelapa parut
jintan manis*
jintan kasar*
ketumbar*
serai*
bawang putih*
bawang merah*
kunyit*
lada kering*
udang kering*
* blender
garam
gula

tumis bahan2 yg dh blender td
masuk garam
masuk kelapa parut
gula jgn lupa beb...
masak hingga kering...
bole simpan dlm freezer n klu nk pakai panaskan balik la...

cara buat pulut
lepas pultu masak, bulat2kan (kepal2)
golek dlm serunding...

ini bole gak utk buat pulut panggang...

dijamin sedap


No comments:

Post a Comment