Pages

Thursday, January 06, 2011

Resepi Puding Roti...

resepi yg ni lin c&p dr MYRESEPI...rasanye Hana (yg dok Jepun) tu nye resepi

Bahan-bahan ( satu loyang )
  • 4 keping roti
  • 2 biji telur
  • 1/2 cawan susu pekat
  • 170ml susu cair
  • 8gram serbuk agar2
  • 1/2 cawan gula - bleh kurangkn
  • 2 sudu besar butter/marjerin (cairkan)
  • 31/2 cawan air = hana guna cwn biasa 230ml.
  • 2 sudu besar serbuk koko (bleh juga guna choc emulco)

Cara-cara

  1. Didihkan 3 cwn air,serbuk agar2 n gula ke dalam periuk.
  2. Blend roti,telur,susu pekat, susu cair dan balance air tadi (1/2 cwn). Kemudian masukkan dalam periuk agar2 yg sudah didih td.
  3. Masukkan butter/marjerin dan kacau rata sampai mendidih. matikan api.
  4. Bahagi kepada 2. satu adunan biarkan warna asal. dan satu adunan masukkan serbuk koko@choc emulco. kacau cepat2 dan sebati hingga serbuk koko tidak berketul2!
  5. Tuang ke dalam loyang secara berselang seli. sesenduk adunan asal kemudian sesenduk lagi adunan coklat. ulang hingga habis! ketika melapis@me'marble'kan hendaklah dengan CEPAT sbb puding@agar2 nih mudah sejuk@membeku.
  6. Dah siap bolehlah di simpan di dalam peti sejuk sekurang2nya sejam. Enak dmakan ketika sejuk!
yg ni plak VERSION DR KWN LIN...

4 kpg roti (buang kulit n potong kecik2)
2 bj telo
3 sb susu pekat manis (ikut suke la brand ape kn)
200 ml susu cair (hat ni pun ikut suke brand ape)
1 bgks agar2 tali
1 cwn gula
2 sb butter / marjerin (lin guna marjerin jek..tu jek ade kt dapur)
5 1/2 cwn air
2 sb serbuk koko (ikut suke brand da...)


my cawan guna ikut sukatan metrik
sb aka sudu besar pun ikut sukatan metrik
tp klu xde bende2 ni..kene ikut prinsip KITE BUAT DIA...
jgn sbb xde cawan / sudu sukatan metrik korg XMO MASAK hu hu hu


cara membuatnye: very simple u...

MAAF YEK..yg ni cara memasaknye lin dah OLAH sbb NK SENANG KEJE he he he

1. masukkan 5 cwn air, agar2 tali n 1 cwn gula (masak sehingga agar2 dh mencair)
2. BLEND: 1/2 cwn air, 2 bj telo, 4 kpg roti, 3 sb susu pekat manis, 200ml susu cair, 2 sb butter
3. setelah agar2 cair curahkan bahan2 yg dh blend td ke dlm agar2....kacau n masak hingga mendidih (kene rajin kacau ..... takut jd bergentel2)
4. bile dh msk BAHAGI 2 bahagian...1 kale ori n 1 lagi CAMPURkn SERBUK KOKO
ms kejadian...lin guna 1 periuk n 1 kuali utk menten atas api..sbb agar2 MUDAH MEMBEKU
5. korg nk buat marble mcm biasa jek... curah 1 layer after another lepas tu sejukkan sekejap kt suhu bilik baru masuk dlm fridge...

slmt mencuba

4 comments:

  1. mau kidnap ini resepi..sok dah kurus baru leh makan..wakakaka ntah bila la tuh.. akak teringin la weiii..adehhh..dush2 lin! haha

    ReplyDelete
  2. ermm aah akak kalau dah teringin bedalll jer .. huhuhuh

    ReplyDelete
  3. lin aku suka tips ko yg maintain agar atas api... huhu

    ReplyDelete