aksi ngade2 (rizal ko mesti kutuk aku kn?)
eh pe cer nih
tajuk DODOL
tp kua gambo tu plak?
ni la tajuk utama cite ari ni
DODOL
buat sendiri tau...sile percaya
sedap sgt
citer nye
ari ahad 10.7.2011
company laki den ade menganjurkan aktiviti mengacau dodol
katanye WAJIB utk staf n family
bkn my family jek
ade gak family len..(tp xamik gambo la)
bdk2 PLKN dr KEM PAYA INDAH
pun join sama tlg kacau dodol
semua sekali ada 10 kawah dodol (klu xsilap)
korg jgn tanya buat apa bnyk2 kawah dodol 2
lin xtau
proses agak rumit...
MAKAN...
sesi menbancuh tepung pulut dgn air...bagi rata
takut bergentel2 kt dlm kawah
lepas tu part SEKSA nye mengacau dodol pun bermula
It takes about 4hours and 15 minutes utk masak sepenuhnye...
Chef ckp 8 jam
asap...jgn cakap la
siap masuk tekak lagi
xtahan wo.....
ingatkan nk le tlg bakar2 lemak klu dh dok berdiang tepi api...
mimpila
sesi mkn2 jek dh 4 kali
bfes jam 8
minum pagi jam 10.30
mkn tghari jam 12.30
minum ptg jam 3
hu hu hu
semasa proses pembersihan kawah
ni ade resepi buat dodol
ni kalau 1 kawah la...
klu setakat nk mkn sendiri...ko rg buat la 1/2 bahagian ke, 1/10 ke....
tepung pulut 16 kampit
santan 15kg
gula merah 5 kg
gula pasir 5 kg
air agak2 nk bancuh tepung pulut supaya xbergentel
cara
1. Bancuh tepung dgn air gaul rata (nk ilangkan gentel). Kalau pekat sgt nnt korg buat ande2 @ buah melaka @ buah kelepung plak
2. Kawah tenggek kt atas api
3. Masukkan santan, gula merah, gula pasir n bancuhan tepung ke dalam kawah
4. Gaul sentiasa dengan api yg sederhana...takut berkerak di bawah
DODOL DAH MASAK APABILA...korg amik daun pisang utk dijadikan tester...guna permukaan yg kasar n lekatkan dkt dodol td..klu xmelekat maksudnye...DH MASAK yeaaaaa
2. Kawah tenggek kt atas api
3. Masukkan santan, gula merah, gula pasir n bancuhan tepung ke dalam kawah
4. Gaul sentiasa dengan api yg sederhana...takut berkerak di bawah
DODOL DAH MASAK APABILA...korg amik daun pisang utk dijadikan tester...guna permukaan yg kasar n lekatkan dkt dodol td..klu xmelekat maksudnye...DH MASAK yeaaaaa
klu campur durian lagi sedap..
ReplyDeletewah, tiba tingat melaka kann... adeh, rindu kg
aah..klu ade durian lg sedap...
ReplyDeletewow ! sgt2 mengiurkan dik .. nak2 kalau buat sendiri nie .. perghhh :))
ReplyDeletebuat la kak..tp next time klu lin nk buat pun...xmo aar guna dapur kayu..asap tp gas plak...cpt la habis
ReplyDeletebestnyer..dah lama tak makan dodol buatan sendiri...
ReplyDeletenak tanya..cik abang ko badan dah naik ke??
hahaha beatty..bdn dia semakin membooooooolatttttt
ReplyDeletealaaaaaaaaaaa... rugi xleh join jugak dat day... patutnya hubby ajk sukan. siap dah beli barang segala tp last min xleh join...
ReplyDelete