Pages

Thursday, June 14, 2012

Sempena Father's Day

Nk share citer hari ni dlm kelas:
hari ini lin ade 2 jam jek ngajo kul 8-9 pg n 11-12thari

dlm perjalanan g keje pg td terdengar kt radio Sinar
SY n KE dok usha listener utk citer psl ayah diorg la dgn mula ayat "ayah sy seorang..."
so oleh kerana ari ni buat reading comprehension.boleh la apply topik tu dlm kelas nnt kalau ada baki lepas aktiviti reading.

so utk memfaedahkan ms terluang tu dgn menyuruh aka memaksa bdk2 ni bercakap
ni lbh kurang train ke arah speaking skills...sbb salah 1 english assessment ialah STORY TELLING which diorg kene apply speaking skills la..maka aktiviti ini pun dijalankan....

kelas kul 8-9pg ok lagi ...diorg sporting. tu pun selepas lin ckp..."i'll let u go early if u finish the speaking task" sebenonye xbole habis awal pun..kls tu ade 24 org...jenuh nk dengo...

kelas kul 11-12...ni nk story mory ni...
dok gilir2 cerita ade plak sorg ni syahdu syahdan...
lari menangis dok tumpang bahu lin..."erk...hopefully xde bau ashem la kan..."
lin tanya nape, what happen mcm2 la...so speaking ttp diteruskan by the boys n girls la...
habis 14 org..dia jek dok blm lagi..jd lin let go yg len utk kua g next class sbb dh kul 12 pun...
so this girl pun ttp stay msh dgn air mata bertakung tersedu sedan...
lin tanya mcm2 utk bertanya situasi yg penyebab dia menangis such as


L " ayah awk dh meninggal?"
L " ayah awk kawen len?"
L " ayah awk sakit?"
S " tak ticer, ayah sy hidup lagi...ayah sy single parents..."
L " ooo mak awk dh bercerai ke dgn ayh awak?"
S " tak...mak sy dh meninggal..sy terharu sbb ticer dok srh kami citer psl ayah sy"
L " dh lama mak awk meninggal?"
S " ms sy drjh 4"
L " ooo dh lama la...so nape dgn ayah awak?"
S " sy terharu ticer ats pengorbanan ayah sy"
L " terharu, sbb apa yg awk hendak disediakan oleh ayh, mkn pkai awk, balik skola semua ayh awk settle"
S " hmmmmmmm"
L " ok klu mcm tu awk kene la hadiah kan ayh awk dgn kejayaan awk di matrix ni"
S " ye ticer, insyaallah"
L " ok la...awk g next class"

terharu...

11 comments:

  1. duih, saya pun terharu.. hargailah bapa seperti mana kita hargai ibu kerana kasih sayang bapa juga tiada nilai nya.....sob sob sob

    ReplyDelete
    Replies
    1. sometime kite akn hargai pengorbanan seseorg setelah mereka meninggal dunia.

      Delete
  2. salam..

    bagus budka tu, kecil-kecil dah reti erti pengorbanan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye la syira..kdg2 mmg ade yg xtau mengenang budi.

      Delete
  3. sememangnya kena hargai bapa sebagaimana juga kte raikan guru..jasa keduanya x terbls

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu mia...parents adalah cikgu yg plg utama dlm hidup kite semua.

      Delete
  4. huhu terharu dan sayu je ..
    bila mak dah x der memang anak2 bergantung kepada ayah
    beruntung mereka yg dpt ayah sebaik itu ..

    akk baru semalam sedar hari ayah nie huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. lin pun dlu xkesah sgt tang hari ayah...sejak 2 menjak ni je..nk2 lagi sekrg banyak kesedaran dikongsikan di media2 elektronik dan juga media masa jd..amik inisiatif utk mengharagai si ayah.

      Delete
  5. Semoga lepas matriks nanti pelajar tu akan tetap mengenang jasa ayah dia...

    ReplyDelete